FAQ

Jakie zmiany w znakowaniu żywności niesie koniec 2016 roku?

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności od dnia 13 grudnia 2016r. wchodzi obowiązek znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą.

Do tej pory te informacje mogły być umieszczane na produktach spożywczych dobrowolnie od 13 grudnia 2016r. jest to informacja obowiązkowa, która musi zostać umieszczona na produkcie spożywczym.

Obowiązkowe informacje na temat wartości odżywczej, dostarczają konsumentowi informacji na temat wartości energetycznej produktu oraz zawartości poszczególnych składników odżywczych tj.: zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. Dane te powinny być przedstawione w przeliczeniu na 100g lub 100ml produktu.

Jeżeli potrzebujesz pomocy przy poprawnym etykietowaniu produktów spożywczych lub szukasz kogoś kto szybko i tanim kosztem określi dla Ciebie wartość odżywczą danego produktu spożywczego, bez konieczności przeprowadzania kosztownych badań laboratoryjnych - dobrze trafiłeś!

Zachęcam do kontaktu telefonicznego lub poprzez formularz kontaktowy.